Artykuł jest skierowany głównie do pań, choć znam też mężczyzn, którzy próbowali odchudzać się, stosując drakońskie restrykcje kaloryczne. Od niepamiętnych czasów panie szukają mitycznej pigułki odchudzającej, kolejnej, nowej, lepszej diety - kapuścianej, bazującej na sokach, bazującej na oddzielaniu węglowodanów i tłuszczy, białkowej, [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] posiłków, szczególnie w krytycznym okresie potreningowym, czyli 4 - 6 h po zakończeniu treningu siłowego Wtedy duże znaczenie ma odpowiednia podaż protein, mniej ważne są węglowodany, co nie znaczy, że ma ich nie być. Jeśli celem jest redukcja podaż węglowodanów będzie ograniczona, jeśli „masa” to węglowodanów może być więcej. 48. Zwykle [...]
[...] 30 g węglowodanów na posiłek, rozłożonych na 8 posiłków. Moje posiłki składają się ze 100 g indyka, 100 g ryżu, 1 szklanki szpinaku. Bliżej zawodów podczas redukcji moje węglowodany stopniowo obniżają się do 30g dziennie."Z JAKIMI PROBLEMAMI SIĘ ZMIERZYŁ?"Chociaż jestem osobą po amputacji od sześciu lat, operacje na nodze wciąż trwają i za [...]
[...] w ciągu całego dnia, poziom glukozy we krwi jest wyższy nawet o 7,9%, w porównaniu do osób zdrowych (u zdrowych dieta nie miała wpływu na ten parametr, niezależnie czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze popołudniu i wieczorem, czy też odwrotnie). W końcu, wrażliwość insulinową poprawia dieta o charakterze przerywanego postu, gdzie mamy [...]
[...] Nadal dostarczam dużo węglowodanów przed i po treningu. Jednak w ogólnym rozrachunku podaż węglowodanów jest mniejsza. Zwykle uzyskuję deficyt kaloryczny ograniczając węglowodany, tłuszcze lub oba makroskładniki. Jestem zwolennikiem „obcinania” węglowodanów, a sięgania po zasoby tłuszczów na dalszym etapie redukcji”. [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
[...] powtórzeń wykonanych do załamania ruchu z ciężarem 75% maksymalnego i średniej mocy. Naukowcy ocenili, czy większy wpływ na metabolizm białka oraz osiągi ma białko czy może węglowodany i okazało się, że: po 10 h regeneracji 67% wyników wskazywało, iż białko serwatkowe ma większy wpływ na bilans azotowy, a po 24 h aż 69%, pod względem poprawy [...]
Pomimo licznych publikacji naukowych wiele osób woli powielać obiegowe mity i opinie. Zdarzają się zawodnicy, którzy negują badania naukowe. W takim razie życzę podobnym osobom powodzenia przy sprawdzaniu na własnej skórze toksycznych substancji, kwasów, zasad, trucizn, antybiotyków, leków przeciwwirusowych, nefro- i hepatotoksycznych. Mówi się, [...]
[...] wypadków lepsze efekty da tu trening interwałowy. Najgorszym środkiem katabolicznym jest alkohol. W żadnym z badań nie stwierdzono, by odżywki uzupełniające dietę w węglowodany czy proteiny były szkodliwe dla zdrowia. Więc jeśli boisz się „działania anabolicznego”, nie jedz pokarmu, bo jest on silnym anabolikiem. Wbrew [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
[...] wegetariańskie zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu [...]
[...] W badaniach Lee z 1999 roku wykazano, iż zwiększona powysiłkowa konsumpcja tlenu (EPOC) mierzona 2 h po wysiłku była większa w grupie osób, które spożywały przed treningiem węglowodany i białko, w porównaniu do treningu na czczo! Stwierdzono, że osoby pijące napój (glukoza z mlekiem) miały wyższą temperaturę ciała (termogeneza wysiłkowa = lepsze [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Uwaga: przy zaburzeniach glikemii węglowodany wg badań warto [...]
[...] do celów energetycznych - uzależnione to jest od kompozycji każdego posiłku, trafia do komórek tłuszczowych, czekając na lepsze/gorsze czasy, czyli głód. Zjadane węglowodany są preferencyjnie spalane na bieżące potrzeby energetyczne organizmu. Gdy jednak jest ich zbyt dużo (przez zbyt długi czas) i przekracza to zdolności wydatkowania [...]
[...] to z wieloletnich zaniedbań albo kolejnych lat ćwiczeń, bez efektów. Dla osób z insulinoopornością korzystne jest dostarczanie węglowodanów rano, z kolei te same węglowodany dostarczane w godzinach popołudniowych i wieczornych wyrządzają rozległe szkody metaboliczne. Osoby mające problem z glikemią przy podaży węglowodanów w godzinach [...]